Quatre anys de presó per un català a Belfast


El passat agost, Roger Jorro Costa, un jove català resident a Belfast, va ser acusat de participar, el 12 de juliol de 2010, als aldarulls que es van produir a Ardoyne en motiu del pas de la marxa orangista per aquest barri. Es va entregar, després de ser durant un parell de dies consecutius, notícia de portada en els diaris del nord d’Irlanda, on es deia que se’l buscava per haver ferit una policia, llençant un bloc de pedra de dalt d’una teulada.


Els mitjans de comunicació de Belfast van utilitzar el cas per fer un serial dient que el policia havia estat a l’hospital al llindar de la mort, quan havia estat ingressat a l’hospital només per assegurar-se que no tenia cap ferida greu. Es va estar plantejant la possibilitat de demanar cadena perpètua al jove català, sota l’acusació d’intent d’assassinat.

Gairebé 9 mesos de presó preventiva després s’inicià el judici. Ell que en cap moment havia negat la seva participació en aquests aldarulls i es va declarar culpable dels càrrecs de disturbis i de causar lesions greus, tot i que encara avui en dia no està clar que fos ell el que llencés la pedra en qüestió. De fet, ha assegurat a L'ACCENT que “ni ell ho sap”. Després d’aquesta declaració de culpabilitat el fiscal s’allunyà de la idea d’acusar-lo d’intent d’assassinat.

També en aquesta primera vista el jove va contrarestar la seva declaració de culpabilitat amb l’explicació que ell no havia anat amb l’objectiu de ferir a ningú, pres pel jutge com una disculpa de cara a la policia, que estava present a la sala.

Finalment, gairebé un més de deliberacions més tard el jutge encarregat del cas va concloure que, tot i que la seva actitud des dels fets era impecable, encara tenia un deute amb la societat britànica, i que per la gravetat dels aldarulls el condemnava a 4 anys de presó. També va deixar clara que no hi veia inconvenient en aplicar els paràmetres normals de reducció de condemna, que fan que n’hagi de complir dos.

Ell mateix ha valorat positivament el fet que l’agost del 2012, després de 2 anys tancat, deixi de tenir comptes pendents amb el govern britànic i sigui lliure. Ens comenta que el més segur és que en poc més de mig any pugui estar complint un tercer grau.

L’ACCENT ha volgut seguir el cas des del principi, i aviat el condemnat farà arribar un text explicant els fets amb més detall. A més, agraeix també a Alerta Solidaria tant que hagin posat a disposició l’adreça per enviar-li correus i cartes com el seguiment que també han fet del cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada